onsdag 29 april 2009

När högskolorna pratar breddad rekrytering gör regeringen tvärtemot

I en tid när breddad rekrytering kommer högre och högre upp på agendan hos högskolor och universitet runt om i landet kom igår regeringens förslag på ett återinförande av yrkesutbildningarna på svenska gymnasieskolor, ett förslag som går tvärtemot alla förhoppningar om en bredare bas för högskolorna.

När en person söker till ett gymnasieprogram är han eller hon 15 år. Björklund och resten av alliansen vill att det valet ska avgöra om personen har behörighet att komma in på högskoleutbildningar eller inte. Detta krav är helt orimligt att ställa på en så ung människa.

Den lokala variationen ska också minska vilket skapar ett system med mindre variation, mindre flexibilitet och framförallt mindre möjlighet att anpassa utbildningen efter de olika förutsättningar som finns på olika orter eller hos olika elever.

Regeringen borde ta ett steg tillbaka, tänka över helheten i det svenska utbildningsystemet, från förskola till högskoleexamen och komma med ett förslag som är bra för Sverige och bra för de personer som ska få en utbildning, vi är många som inte vill tillbaka till 50-talets skolor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar